Min vardag

Den mentala zonen

I går kväll hade jag träningar på en ridklubb i närheten. Det gick fint. Jag har en tjej som har en väldigt het och känslig häst som vi börjar få ordning på nu. Det gör mig så glad!

Jag brukar tänka att hästen har tre mentala zoner.

Gröna zonen – här betar dom, dricker och sover (väldigt avslappnade)

Gula zonen – arbetszonen, här vill jag ha dom när jag rider. Alerta men avspända

Röda zonen – panikzonen, kommer dom upp i den röda zonen kan man inte lära dem något, alltså vill man inte ha dom där.

Vissa hästar har väldigt lätt för att slå över till panikzonen (som ovannämnda häst) då gäller det att hitta en metod som snabbt får dom tillbaka till arbetszonen igen. Hos min elev sänker vi farten genom att rida långsam lätt utan egentligen att göra något annat då slappnar hästen av snabbare än alla andra sätt vi har provat.

Kan säkert appliceras på ryttare också, en ryttare i röda zonen som är nervös och stressad hjälper inte sim häst. Är man väldigt nervös och stissig som ryttare så är det bäst att skaffa en motsatt häst, en lugn och svårstressad. Är man väldigt lugn och kan bevara lugnet hela tiden så kan man ha en lite nervösare och känsligare häst. (Det går absolut att lära sig att kontrollera sitt humör om man vill men det kräver lite träning)

I dag ska vi rida alla våra tusen hästar (känns så), kanske hänga lite på ponnyn som vi håller på att rida in. Sammy och Brian vilar fortsatt.

Over n out!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *