Dressyrsnack

Vad jag tittar på när jag tittar på unghäst!

När jag tittar unghäst har jag några saker jag lägger extra fokus på

  • Stammen – det är det första och oftast det som man vet redan innan man ser hästen. Jag har några hingstar jag inte vill ha, oftast pga tidigare dålig erfarenhet eller att dennes avkommer har någon grej jag inte tycker om. Sedan har jag också några hingstar som jag väldigt gärna vill ha till exempel är jag väldigt förtjust i Bordeaux, Fürstenball och Dante Weltino avkommerna. Även Don Schufro och Totilas lämnar väldigt trevliga och mycket ridbara avkommer.
  • Exteriören – de får inte ha några grova exteriöra avvikelser. Viktigast anser jag är halsansättningen. Man har väldigt mycket gratis om hästen har lätt för att gå i form. Jag vill inte heller att den är allt för smal mellan frambenen.
  • Temperamentet – kan vara svårt att känna om den är inriden. Men den får gärna vara kvick och kännas glad. Om den inte är inriden vill jag gärna att den är social, den ska vilja komma fram till en och snacka.
  • Gångarterna – svårast att se om den inte är inriden tycker jag. Ridningen kan göra mycket och är den väldigt påverkbar kan det kompensera upp för en sämre trav till exempel . Det viktigaste är takten, det är väldigt svårt att ändra en fyrtaktig galopp till tretaktig. Jag personligen vill ha traven kvick och mjuk. Inte för stor och långsam. Enligt min erfarenhet är det lättare att rida traven större än att minska en “för stor” trav . Undviker även hästar med extrem bakbensmekanik (gäller både trav och galopp), jag har haft några stycken som blev svåra att påverka då de tog i alldeles för mycket .

Annars är det mycket känsla. Jag vill gärna att hästen håller huvudet högt när den springer lös och den ska röra sig i uppförsbacke. Notera att långa framben inte alltid är samma sak som att den även rör sig i uppförsbacke men det hjälper. Sedan är det en fördel om den är lättfödd! Ett vackert huvud ger också plus medans färgen spelar ingen roll. En bra häst har ingen färg.

Bild från när vi tittade på hästar i Tyskland

Vi avslutar med ett citat som stod i min almanacka “Snöflingor är ett av naturens bräckligaste ting, men se bara vad de kan göra när de håller ihop”

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *