• Dressyrsnack

  Tullstorps hingstvisning

  I går var jag på Tullstorps hingstvisning tillsammans med min barndomsvännina Kristina och hennes mamma Kerstin. Tyvärr var det inte så många dressyrhingstar då Zaladin var skadad och Dragon Welt såld till Helgstrand.

  Vi började med att se några hopphingstar och Maria Gretzer hade en liten clinic var hon också visade en hingst. Maria var väldigt underhållande! Däremot höll hon och hingsten på att krascha in i ett hinder men i sista stunden kom hästen på benen. Som den ödmjuka ryttaren Maria är tog hon på sig felet direkt. Allt gick i alla fall bra. Är dock inte tillräckligt duktig för att se skillnad på hopphästarna. Jag ser om dom hoppar bra eller dåligt men inte skillnad på dom bra. Däremot var det en av hopphingstarna som såg rätt så tjurig och vresig ut.

  Dressyrhästarna då? Det visades en avkomma till Zaladin. Fin, stor och elegant häst. Zitat hette hästen. Såg ut som det var lätt för honom att gå till ridning. Ägdes av familjen Jönsson men hade blivit för stor och är numera såld till USA. Därefter visades Anna Zibrandtsens hingst Detroit  (e: Dimaggio). Jag har sett honom när han gick EM för YR och alltid tyckt att han var helt fantastiskt. På god väg mot Grand Prix! Så kul! Sedan visades ett Formalin föl är dock inte tillräckligt kunnig om så unga föl huruvida det är ett bra föl eller inte. Han var dock rasande söt och jag tyckte mamman rörde sig riktigt trevligt. Formalin såg vi såklart också. Vilken häst! Tycker verkligen det är en komplett häst. Vacker med tre bra gångarter. Svart också! Det är ju alltid trevligt. Verkade dock lite trött för dagen men han hade tydligen haft ett väldigt tufft schema i veckan.

  Nu har jag inget sto att betäcka och kan inte tillräckligt om avel för att veta vad jag ska använda. Men skulle jag hade jag valt en GP häst som redan hade några avkommer man kunde se. Får jag drömma skulle jag allra helst valt Dante Weltino. Det är i mina ögon en av världens bästa hästar plus att han går grand Prix och verkar otroligt ridbar  (nu betänker han tyvärr inte denna säsongen pga fokus på tävlingskarriär). Sedan har jag en dotter som är superfin och ett otroligt trevligt temperament. Stor respekt för alla duktiga uppfödare här i landet! Det är mycket att hålla koll på och det är även dyrt och riskabelt och så tar det lång tid innan man får en avkastning på sin investering!

   

 • Dressyrsnack,  Min vardag

  Om Sammy hade varit människa!

  Om Sammy hade varit människa hade han

  • Älskat rutiner (tänk ätit samma varje dag, gått upp samma tid varje morgon, haft samma ordning att ta sig sina kläder osv)
  • Jobbat som Revisor (han hade älskat siffror och det enformiga arbetet)
  • Han hade varit snygg och lång (ber om ursäkt för min partiskhet)
  • Introvert (inte haft så många vänner och inte gillat att fylla år eller uppståndelse överhuvudtaget)
  • Smygrasist (Sammy hatar hästar som avviker, till exempel små ponnyer och vita hästar. Hans favoriter är mörkbruna hästar som liknar honom)
  • Intelligent och snäll (mot de som liknar honom)

  Jag funderar ofta på hur mina hästar hade varit som människor, jag är väl inte den enda?

  <3

  Dagens planer är plugg (har snart tenta) och sedan ska vi se om träningsponnyn kan komma i dag, därutöver ska gänget i stallet ridas och tränas.

   

 • Dressyrsnack,  Min vardag

  New girl in town

  Hej bloggen!

  I går kväll kom nya hästen. Hon lämnade Skara kl 12 och var här efter 22 på kvällen! Tydligen var det jätte dåligt väglag så chauffören fick köra långsamt och försiktigt. Tack snälla Filip som tog emot henne. Lång resa för den unga damen!

  I alla fall, vi var mycket spända på att se henne eftersom vi inte sett henne i verkligheten. Jag hade sett en bild på henne och en liten video snutt på ca 15 sekunder. Men jag gillade det jag såg och framförallt gillade jag stammen. Och jäklar vad fin hon är! Mycket bättre i verkligheten.

  Får jag presentera Lagerta sto född 2015 efter Bordeaux – Ferro.

  Jag ser framemot att börja jobba med henne. Hon verkar vara väldigt vettig och klok (vilket Bordeaux avkommerna brukar vara enligt min erfarenhet). Planen är att rida in henne och förbereda henne inför 3 års test. Om hon känns redo visar vi henne.

  Över och ut!

 • Dressyrsnack,  Min vardag

  Bästa tiden att köpa unghäst!

  Hej Bloggen!

  Onsdag i dag och i dag kommer nya hästen! Blir mycket spännande – har inte sett henne i verkligheten så det blir kul att se henne. Det får komma en närmare presentation av henne när hon har kommit och jag har hälsat på henne.

  Sneak peak på nya hästen.

  Sedan har jag även tittat lite på unghästdressyren från Göteborg – mycket inspirerande! Johanna Duebojes Zwingfly var en av mina favoriter, dom tror jag vi kommer att se mycket av i framtiden! Cillas Kristoffersens Skywalker är också en favorit sedan tidigare. Skywalker har ju två framgångsrika Grand Prix päron. Dressyr är verkligen ett maraton och inte en sprint. Ta Johanna och Zwingfly som exempel, Johanna har haft honom sedan han var fyra och nu är han sju, om ytterliggare några år får vi säkert se ekipaget i Grand Prix vilket då har varit målet i X antal år. Skywalker har Cilla själv fött upp så där kan vi prata om väntetid på att “skörda frukterna”. Så alla er med unghästar – det känns väldigt långt bort när den är tre år men helt plötsligt har det gått sex år och hästen är redo för större uppgifter. Ett inspirerande exempel är Denise Ljungkvist och Soega. Denise har haft Soega sedan hon var tre år och då har Denise varit 16-17 år och i dag är de Nordiska Mästare i U25!

  Jaja, nu ska jag ut och peka på mina tre och fyra åringar – om sju år då jäklar!

  Vi avslutar med ett citat från mig själv (inspirerad av ett kinesisk citat)

  “Det bästa tillfället att köpa och utbilda en unghäst var för sex år sedan. Det näst bästa är nu.”

  Det kinesiska lyder “Det bästa tillfället att plantera ett träd var för tjugo år sedan. Det näst bästa är nu.”

 • Dressyrsnack,  Min vardag

  Innovation i dressyren!

  Jag vill gärna lyfta fram lite innovationer som dressyren faktiskt behöver (det är ju inte världens lättaste sport att göra mer modern/innovativ). Här har Skånes dressyrkomitte med Charlotte Hamilton i spetsen varit super duktiga. Vi har fått en massa nya och roliga kürcuper bland annat seniorcupen som rids i LB kür. Jag tittade på en av omgångarna förra året och det var superhäftigt! Tanterna hade annorlunda vägar och riktigt cool och hög musik! Därutöver har Falsterbo också gjort en amatör cup var finalen går i kür! Så roligt! Alla amatörer som kan göra ett byte – anmäl er!

  Och Snälla ni som ska göra en ny kür, välj inte klassisk musik, välj något nyare och coolare (och nej klassisk musik är endast tråkigt, till och med din häst tycker det), något en åtomstående känner igen. Om ni vill ha inspiration så titta på Anna Zibrandtsens EM kür – det är nog den bästa küren jag någonsin sett!

  Ni som bor och rider för en Skånsk klubb anmäl er till deras cuper/serier! Det är viktigt vi stöttar och sluter upp om vårt förbund här.

  Här är jag och Sammy och Charlotte och hennes häst vid en omgång av Häckeberga Kürcup! (om ni inte har varit på Häckeberga Slott än, åk dit! Fantastisk omgivning och helt fantastisk mat!! Det fick 5/5 av både mig och Herr Pojkvän sist vi var där)

  Dagens planer:

  • Rida igenom inter 2 på SuperSammy
  • Rida alla träningshästar
  • Jag har varit uppe och suttit på vår lilla Dante Weltino häst (hon brydde sig inte ett skvatt) så idag ska vi fortsätta var vi släppte förra gången. Hon är verkligen superfin och jag ser så mycket fram emot hon har blivit en riktig ridhäst. Det syns redan nu hur smidig och lätt för sig hon har det.
  • Plugga – vi läser microeconomics och finance just nu, båda kurserna är mycket spännande!

  Vi asvlutar med ett passande Hans Carossa citat

  “Det är med goda idéer som med en svamp; där man finner en finns det oftast flera.”